Dictionar termeni tehnici
1. Autofocus - reprezinta un sistem care asigură focalizarea automată a obiectivului camerei video către unul sau mai multe obiecte de supravighere. Autofocusul constă dintr-un senzor, un sistem de control și o unitate care mișcă butoiul obiectivului sau obiectivele sale individuale. Abrevierea internațională AF este frecvent utilizată pentru a se referi la focalizarea automată.
2. Filtru IR - reprezinta un filtru de culoare care blocheaza lumina infrarosie, astfel se obtin culori cat mai naturale fara a fi denaturate. Acest filtru se activeaza si dezactiveaza automat fiind controlat de un mecanism cu senzor.
3. Rezolutie Orizontala - reprezinta numarul maxim de linii alternative albe si negre, din imaginea camerei. O rezolutie de 400 linii TV reprezinta 200 de linii negre distincte si 200 de linii albe distincte numarate pe orizontala imaginii si egale cu inaltimea acesteia. Acest parametru este cunoscut si sub numele de “Linii de rezolutie orizontala” fiind foarte important pentru caracteristicile camerelor.
4. Unghi de vizualizare - acest parametru se obtine din oricare dimensiune a imaginii (verticala, orizontala sau diagonala) dimensiunea senzorului pe care este montata lentila precum si distanta focala a acesteia. Cu cat distanta focala este mai mica unghiul de vizualizare va fi mai mare.
5. Pelco D - reprezinta un protocol de comunicare pentru controlul camerelor cu PTZ. Acest protocol comunica in sistem hexazecimal pe 7 biti.
6. BLC (Backlight Compensation) - ajustează automat intensitatea luminoasă, cu scopul de a reda mai multe detalii în zonele întunecate. Un exemplu potrivit ar fi imaginea feţei unui om având ca fundal soarele intr-o zi senină.
7. WDR (Wide Dynamic Range) - tehnologia WDR permite camerei de supraveghere sa filtreze lumina venita din spatele unui obiect, si astfel sa permita vizualizarea de detalii sporite asupra obiectului.
8. AGC (Automatic Gain Control - control automat al amplificării care menţine un nivel constant de ieşire, amplificând semnalul proporţional cu nivelul de interferenţe. Imaginea devine astfel mai clară dar are în acelaşi timp un aspect artificial. Cu această funcţie oprită, imaginea îşi recapată aspectul natural dar devine granulată.
9. EE/AI (Electronic Exposure/Auto Iris) - modul EE adaptează timpul de expunere la intensitatea luminii. În modul AI, timpul de expunere este constant (1/60 sau 1/50 s), cantitatea de lumină ce ajunge la senzor este reglată de obiectivele cu funcţie auto-iris (Auto Iris).
10. RS485 - reprezinta un standard de comunicare seriala de tip binar intre dispozitivele unui sistem de supraveghere de exemplu intre DVR si o Camera Speed Dome.
11. Balun (balance-unbalance) - este un dispozitiv electric de transformare a semnalelor electrice balansate in semnale nebalansate si invers. De asemenea se folosesc si pentru conectarea cablurilor cu impedante diferite.
12. BNC (Bayonet Neill–Concelman) - este un conector rapid folosit pentru transmiterea semnalului video prin cablul coaxial. In CCTV cele mai uzuale standarde sunt RG59 cu impedanta de 75 ohm si RG60 cu impedanta de 50 ohm.
13. Cablu UTP (Unshielded Twisted Pair) - este cea mai des intalnita varianta de cablu din retelele de date. In supraveghere se foloseste acest tip de cablu datorita faptului ca esteformat din 4 perechi de fire permitand traseului de alimentare si celui de semnal sa se realizeze cu un singur cablu.
14. Cablu Coaxial - e un cablu electric, care se compune dintr-un fir conductor inconjurat de un material izolator, inconjurat de un alt imvelis conductor la randul sau, acoperit de un ultim strat izolator. La instalatiile CCTV se folosesc standardele RG6 si RG59 (75 Ohm), in general pentru distante mici (max. 100m).
15. MPEG (Moving Picture Experts Group) - este un standard de codare video digitală cu o rată de compresie medie. In CCTV acest standard a fost inlocuit cu H264, care este de aproximativ 2 ori mai eficient.
16. H264 - este un standard de codare video digitală cu o rată de compresie ridicată. Fata de MPEG, are o rata de compresie dubla si astfel inregistrarile vor ocupa un spatiu mult mai mic pe Hard Disk si transmisia datelor prin internet va fi mai rapida.
17. PTZ - reprezinta un tip de control al miscarii camerelor de supraveghere pe 2 axe si a controlului lentilei: axa orizontala (Pan), axa verticala (Tilt) si apropiere/departare imagine (Zoom).
18. Decibel - reprezinta o scara logaritmica care de obicei defineste puterea sau intensitatea. In cazul echipamentelor CCTV se refera la intensitatea semnalului electric.
19. Detectie miscare - reprezinta o functie a softului de inregistrare prin care campul de vizibilitate al camerei este analizat astfel incat la aparitia oricarei schimbari de pozitie sau de viteza al unui obiect, acesta sa reactioneze conform instructiunilor date de catre utilizator.
20. ATR (Adaptive Tone Reproduction - reprezinta o functie a camerelor de supraveghere care permite reglarea gradatiei compensarii luminii pentru imbunatatirea contrastului subiectilor care se afla in zone cu multiple grade de luminozitate.
21. Anti-CR (Anti-Color Rolling) - funcţie împotriva fluctuaţiilor coloristice; când camera este utilizată în interioare iluminate de lămpi flourescente, ce fluctuează, culorile de pe imagine par a "pluti", nuanţele acestora schimbându-se deoarece nu există o sincronizare între viteza obturatorului şi frecvenţa la care lucrează balastul electronic al corpului de iluminat, având în vedere alimentarea camerei de la o sursă de curent DC.
22. AWB (Auto White Balance) - culoarea albă este detectată automat şi folosită pentru balansul de culoare. Funcţia este potrivită pentru locaţiile în care temperatura culorilor deviază foarte puţin, în celelalte situaţii fiind recomandată opţiunea ATW.
23. D-WDR (Digital Wide Dynamic Range) - tehnologia D-WDR permite camerei de supraveghere sa filtreze lumina venita din spatele unui obiect, si astfel sa permita vizualizarea de detalii sporite asupra obiectului. DWDR este practic o tehnologie implementata la nivel de procesor de semnal digital al camerei (DSP). Ea consta in captarea a doua imagini (Una supraexpusa si una subexpusa) si combinarea lor, printr-un procedeu asemnator mediei aritmetice.
24. DNR (Digital Noise Reduction) - circuit şi/sau algoritm care ajută la reducerea "zgomotului", oferind astfel un raport semnal/zgomot îmbunătăţit. Sistemul 3D DNR compară cadre subsecvente în încercarea de a depista orice anomalie. În cazul în care, ca urmare a acestei analize, se constată o diferenţă între 2 cadre consecutive cauzate de apariţia unei interferenţe, softul înlătură granulaţiile, înlocuindu-le cu valori medii calculate între cele 2 cadre alăturate.
25. HLC (High Light Compensation) - protejează imaginea împotriva supraexpunerii cauzate de obiecte srălucitoare ex: farurile automobilelor.
26. Infrarosu - lumina infraroşu este generata de ledurile IR ale camerelor de supraveghere si reflectata de suprafete, aceasta fiind invizibila pentru ochiul uman. Este utilizata pentru supravegherea pe timp de noapte, imaginile rezultate fiind alb-negru.
27. DVR (Digital Video Recorder) - este un dispozitiv desine statator cu ajutorul caruia semnalul video este captat in format digital si inregistrat pe diferite suporturi de stocare: Hard Disk, CD/DVD, USB Stick, carduri de memorie sau dispozitive de stocare din reteaua locala.
28. Placa de captura - acest dispozitiv se monteaza intr-un computer si cu ajutorul acestuia semnalul video este captat in format digital si inregistrat pe diferite suporturi de stocare: Hard Disk, CD/DVD, USB Stick, carduri de memorie sau dispozitive de stocare din reteaua locala, conectate la computerul respectiv.
29. CCD - reprezinta un dispozitiv care transforma lumina in semnale electrice din care se formeaza apoi imaginea video. Specific la acest tip de senzor este ca lumina captata de catre pixeli este transporta catre marginea acestuia unde este transformata in semnal digital. Spre deosebire de senzorul CMOS acest senzor are o sensibilitate mai mare la un nivel scazut de lumina, dar consumul electric este mult mai mare.
30. CMOS - reprezinta un dispozitiv care transforma lumina in semnale electrice din care se formeaza apoi imaginea video. Specific la acest tip de senzor este ca fiecare pixel care capteaza lumina este conectat la un circuit de transformare in semnal digital. Astfel spre deosebire de senzorul CCD, nu va mai trebui transportata catre marginea senzorului. Dezavantajul acestor circuite aflate pe senzor il reprezinta reducerea suprafetei de captare a luminii, micsorand sensibilitatea acestuia.
31. Video server - unitate de calcul dedicata (specializata) ce face doar un serviciu: primeste semnalul video analogic de la camere, il digitalizeaza si il transmite in retea prin internet sau GSM.
32. Zoom - transfocatorul, puterea lentilei, de cite ori apropie imaginea. De ex. pentru o lentila variofocala cu f=10 - 110 mm, zoom=110/100=11, deci avem zoom X11 (o apropiere de 11 ori). Raport intre distanta focala finala (telefoto) si initiala (wide) a lentilei variofocale. Un zoom de 11X va mari imaginea wide de 11 ori.
33. Semnal analog - majoritatea camerelor CCTV chiar daca au electronica cu microprocesoare si componente digitale ce prelucreaza semnalul, dau la iesire un semnal analogic (nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecventa). Standardele pentru semnal video analogic sunt NTSC (SUA) si PAL (Europa).
34. Iesire de looping - iesirea unui dispozitiv ce permite conectarea in paralel a mai multor alte dispozitive care primesc fiecare separat acelasi semnal. Se folosesc mufe tip T.
35. Iris - diafragma mecanica ce poate fi variata manual sau automat pt. a controla apertura (deschiderea-diametrul lentilei). Alcatuit din sectoare circulare partial suprapuse, cu diametru variabil pt. a regla fasciculul de lumina ce patrunde prin obiectiv. Exista si iris electronic unde efectul final al unui iris mecanic (cantitatea de lumina ce patrunde spre senzorul de imagine), este obtinut electronic printr-un control al sensibilitatii.
36. Lentila autoiris - compenseaza variatiile mari ale intensitatii luminii (de la soare la umbra). Irisul mecanic (cu un motoras) este comandat automat de circuitul electronic al auto irisului si deschide sau inchide irisul in functie de lumina. Irisul electronic care utilizeaza dispozitive electronice pt. a reduce intensitatea semnalului este mai putin performant decit clasicul iris mecanic ce inchide fizic diametrul lentilei cu o diafragma si protejeaza senzorul de imagine la lumina foarte puternica.
37. Lentila cu iris manual - deschiderea irisului se regleaza manual. Se foloseste la camere video montate in locuri cu iluminare constanta.
38. Lentila varifocala - schimba distanta focala si implicit unghiul vizual si zoomul.
39. Lentila cu zoom - schimba distanta focala manual sau automat la comanda operatorului de la o unitate de control. Apropie-departeaza subiectul si implicit unghiul vizual scade sau creste.
40. Lentile CS Mount - lentila (obiectiv) cu filet de 12,5 mm. Majoritatea camerelor de supraveghere video au filet pt. montaj obiectiv de 12,5mm (CS Mount). CS Mount (Mount=montaj, C=camere, S=standard sau scurt) formeaza imaginea la 12,5mm in spatele lentilei (obiectivului).
41. Clasa de protectie IP - standard de protectie la intemperii (apa, praf) si obiecte straine ce pot influenta fiabilitatea camerelor video. Clasa de protectie este data de initialele IP urmate de doua cifre si in unele cazuri si litere suplimentare. Ex: IP68B.
Prima cifra semnifica protectia impotriva accesului obiectelor straine.0 ... 6. 0 protectie minima; 6 protectie maxima praf.
A doua cifra semnifica protectia impotriva accesului apei.0 ...8. 0 minima; 8 maxima, submersibila.
Prima litera (dupa cele doua cifre) semnifica:
- A protectie impotriva acces cu palma
- B protectie impotriva acces cu degetul
- C protectie impotriva acces cu unelte
- D protectie impotriva acces cu un cablu
In situatii speciale mai pot aparea si litere suplimentare: H,M,S,W (nu fac obiectul vinzarilor de pe acest site).
42. Linii TV - ale unei camere de supraveghere se refera la numarul de linii orizontale si verticale care se pot distinge pe ecran.
Rezolutia camerelor de supraveghere video analogice se masoara in linii TV si majoritate se incadreaza intre 380 linii TV pana la 600 linii TV. Putine branduri se pot lauda ca produc camere de supraveghere cu peste 600 linii TV.
Camerele de supraveghere video se pot clasifica dupa rezolutie astfel:
- Rezolutie mica: intre 330 si 400 linii TV
- Rezolutie medie: intre 420 linii TV si 480 linii TV
- Rezolutie inalta: peste 520 linii TV – 650 linii TV
43. Pixeli - un pixel este cel mai mic element al unei imagini digitale. Rezolutiile cele mai frecvente la monitoarele calculatoarelor sunt: 1024x768 si 1280x1024 pixeli. Aparatele foto digitale au rezolutii de 5-12 mega pixeli si astfel puteti da zoom pe o imagine, si imaginea ramane clara. Camerele de supraveghere video digitale au rezolutii de 1-8 megapixeli.
1 Megapixel (MP) reprezinta 1 milion de pixeli, lungime x latime.
Astfel, o imagine care are 1280 pixeli pe orizontala si 1024 pixeli pe latime are un total de 1.310.720 pixeli, adica 1,3Megapixeli (MP).
44. Meniul OSD (On Screen Display) - o modalitate avansata de reglaj a camerelor de supraveghere video, ce permite utilizatorului/instalatorului sa ajusteze un set de filtre digitale si parametri ai imaginii, pentru a customiza semnalul genertat de respectivul echipament in functie de locatia in care aceasta este instalat.
Reglajele OSD reprezinta un progres important in evolutia tehnicii de securitate.
Cateva dintre functiile ce pot fi reglate folosind meniul OSD sunt:
- Parametri de expunere (Shutter, BLC, DWDR, AGC)
- Parametri ai imaginii (DNR, Culoare, Contrast, Luminozitate. Mirror, AWB)
- Comportare in conditii de luminozitate scazuta (D/N, Sense UP, Timpi si praguri de sensibilitate luminoasa)
- Functii speciale (Zone de Privacy, Detectie de miscare, Titlu camera)
1. PGM-urile - sunt niste mici relee programabile (deobicei open-colector dintr-un tranzistor) ce incd sau deschid un contact.
2. Modul radio - permit extinderea facilitatilor unei centrale cablate in zona radio: adaugarea de periferice radio (detectori, telecomenzi, sirene, tastaturi), extinderea zonei de acoperire (repetoare radio) etc.
3. Comunicator GSM - este dezvoltat pentru a realiza o transmisie rapidă a mesajelor de alarmă de la centralele antiefracţie direct spre utilizatorul final, utilizând reţeaua GSM și orice cartelă SIM cu opțiunile apel vocal și SMS activate.
4. Sistem de securitate - ansamblul de echipamente electronice, de natura sa asigure o protectie corespunzatoare obiectivelor si persoanelor, acesta poate fi: antiefractie, antiincendiu, TVCI, acces controlat.
5. Centrala de alarma - este componenta de baza a unui sistem de alarma si este specializata in supravegherea semnalelor de stare venite de la detectori specializati si in raportarea schimbarilor de stare.
6. Senzor - echipament electronic de detectie specializat (miscare, geam spart, fum, vibratii, inundatie, gaz, etc.)
7. Tastatura - echipamentul electronic care permite actiunile de armare/dezarmare, programare aunui sistem de securitate.
8. Sirena - este elemental de avertizare audio si/sau optic.
9. Wireless - comunicarea echipamentelor electronice pe unde radio.
10. Un senzor de mişcare PIR (Passive Infrared) - monitorizează emisiile în infraroşu din câmpul său vizual şi trimite semnal către placa conectată atunci când detectează mişcare. Din punctul de vedere al platformei Arduino, un senzor PIR se comportă la fel ca un buton.
11. PIR = pasiv infrared (detectie in infrarosu) - Acest dispozitiv functioneaza detectand razele infrarosii emise de corpul uman (caldura acestuia).
12. Detectoarele duale PIR+MW - combina cele doua tehnoogii de detectie pentru a reduce pe cat posibil alarmele false. Prin utilizarea logicii "si" se obtine un detector mai putin sensibil, a carui arie de detectie este delimitata de granitele naturale existente (pereti, geamuri), insensibil la curenti de aer ceea ce determina o rata foarte redusa a alarmelor false.
13. Componenta cu microunde MW - detectoarele cu microunde sunt senzori activi care genereaza un camp electromagnetic in spatiul protejat. Orice miscare a unui corp care reflecta radiatia electromagentica este sesizata si genereaza alarma. Detectoarele cu microunde se pot utiliza atat la interior cat si la exterior, nefiind sensibile la variatii termice sau curenti de aer.
14. Zona de intrare - zona de conectare a perifericelor centralei antiefractie (miscare, geam spart, fum, vibratii, inundatie, gaz, etc.)
15. Contact magnetic - se pune pe usa de intrare (usa langa care vine pusa tastatura) ofera un timp programabil de dezarmare a alarmei.
1. Cititor stand alone - este un echipament care asigura accesul in incaperi pe baza de cartel de proximitate. Datorita lipsei contactelor mecanice, proprii altor tipuri de cartele acest echipament prezinta o fiabilitate deosebita si o durata de functionare ridicata. Aceste avantaje il fac potrivit pentru utilizarea in locuri cu circulatie intense (nu prezinta uzura in timp). Sistemul este format dintr-un cititor de proximitate cu controller inclus care memoreaza codurile cartelelor. Cititorul de proximitate poate fi montat pe perete sau ingropat sub tencuiala. La prezentarea unei cartele de proximitate valide in fata cititorului (3-10cm), controller-ul da un semnal de deschidere a usii. Pe langa variant” stand-alone” se poate oferi si variant “tandem” pentru cazul in care se doreste controlul unei cai de acces in ambele sensuri.
2. Cititor de proximitate - este folosit ca si comanda de iesire in sisteme de control acces. Conectat la sistemele autonome inregistreaza iesirea si permite functionarea sistemului ca si Antipassback.
3. Buton de iesire - in sisteme de control acces, pentru deschiderea usilor cu incuietori electrice (electromagneti, bolturi electrice etc.), in caz de urgenta.
4. Control rond - este destinata verificarii personalului care desfasoara activitati de patrulare in teren sau incinte, pe baza unui traseu si a unui program orar prestabilit.
Aplicatii specific ale acesteia pot fi:
- control al rondului personalului de paza insarcinat cu patrularea in punctele cheie ale perimetrelor monitorizate, spre exemplu platform de productie, campusuri universitare, etc;
- control al rondului personalului de asistenta medicala in spitale;
- control al mentenantei si inspectiei echipamentelor sau utilajelor aflate pe perimeter extinse;
- control al traseelor de livrare marfuri, s.a.m.d.
5. Cititor biometric - sunt o alternativa moderna de securizare a intrarilor, securizare realizata prin folosirea sistemului dual de control al accesului (PIN/PROX si amprenta digitala).
6. Turnichet - un dispozitiv electromecanic conceput pentru a restricționa trecerea persoanelor în carcasă atunci când este necesar să se verifice dreptul de intrare și ieșire pentru fiecare persoană care trece pe lângă. Sarcina principală a turnichetului este de a crea o barieră fizică în fața unei persoane, până la autorizarea acesteia, care poate fi realizată folosind mecanisme sau dispozitive electronice, sau înainte de luarea unei decizii de către angajatul responsabil cu intrarea pe teritoriu. Turnichetul aparține clasei sistemelor de control al accesului (ACS).
Turnichetii si portile batante sunt compatibile cu orice tip de aplicatie electronica de acces control.
7. Centrala control acces - dispozitiv de comanda pentru cititoare de proximitate, electromagnetici.
8. Electromagnet - dispozitiv de retinere al unei usi atunci cand primeste alimentare / este intrerupta alimentarea cu energie.
1. Detector de fum optic - componentă a sistemului de detectare a incendiului care conţine cel putin un senzor şi care, constant sau la intervale regulate, monitorizeazăcel puţin un parametru fizic şi/sau chimic asociat cu incendiul şi care furnizeazăcel puţin un semnal corespunzător la echipamentul de control şi semnalizare
2. Detector de caldura - detector care răspunde la o creştere de temperatură
3. Detector de fum cu camera de ionizare - detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze curenţii de ionizare din interiorul detectorului.
4. Detector optic de fum - detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze absorbţia sau difuzia unei radiaţii în domeniul infrarosu, vizibil şi/sau ultraviolet al spectrului electromagnetic.
Detectoarele de fum pot fi clasificate după cum urmează:
- detector de fum cu camera de ionizare: Detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze curenţii de ionizare din interiorul detectorului.
- detector optic de fum: Detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze absorbţia sau difuzia unei radiaţii în domeniul infrarosu, vizibil şi/sau ultraviolet al spectrului electromagnetic.
5. Detector de gaz - detector sensibil la produse de combustie şi/sau descompunere termică.
6. Detector de flacară - detector care răspunde la radiaţia electromagnetică emisă de flăcările unui incendiu.
7. Detector multisenzor - detector care răspunde la mai mult de un parametru al incendiului.
8. Detector static - detector care iniţiază o alarmă când mărimea parametrului măsurat depăşeste o anumită valoare, pentru un timp suficient.
9. Detector diferenţial - detector care iniţiază o alarmă când diferenţa (în mod normal mică) între mărimile parametrului măsurat în două sau mai multe locuri depăşeşte o anumită valoare, pentru un timp suficient.
10. Detector de rata de creştere (velocimetric) - detector care iniţiază o alarmă când rata de schimbare a parametrului măsurat cu timpul depăşeşte o anumită valoare, pentru un timp suficient.
11. Detector punctual - detector care răspunde la parametrul sesizat în vecinătatea unui punct fix.
12. Detector multipunctual - detector care răspunde la parametrul sesizat în vecinătatea unui număr de puncte fixe.
13. Detector liniar - detector care răspunde la parametrul sesizat în vecinatatea unei linii continue.
14. Detector resetabil - detector care, după răspuns, poate fi trecut din starea sa de alarmă în starea sa normală de veghe, din momentul în care condiţiile care au declanşat intrarea lui în stare de alarmă încetează, fără a fi necesar să se înlocuiască unul din elementele sale.
Un detector resetabil poate fi clasificat după cum urmează:
- detector autoresetabil: Detector resetabil care trece automat el însuşi în starea sa normala de veghe.
- detector resetabil de la distanţă: Detector resetabil care poate fi trecut în starea sa normală de veghe printr-o operaţie efectuată de la distanţă.
- detector resetabil local: Detector resetabil care poate fi trecut în starea sa normală de veghe printr-o operaţie manuală efectuată la detector.
15. Detector neresetabil (cu elemente schimbabile) - detector la care, după răspuns, trebuie înlocuite una sau mai multe componente pentru a trece în starea sa normală de veghe.
16. Detector neresetabil (fara elemente schimbabile) - detector care, după răspuns, nu mai poate fi trecut în starea sa normală de veghe.
- detector amovibil: detector care este proiectat astfel încât să permită cu uşurinţă demontarea din poziţia sa normală de funcţionare pentru scopuri de mentenanţă şi întreţinere.
- detector inamovibil: detector la care modul de montare este astfel încât demontarea uşoară din poziţia sa normală de funcţionare, pentru scopuri de mentenanţă şi întreţinere, nu este posibilă.
17. Detector cu două stări - detector care generează una din cele două stări de ieşire relativ la conditiile de "veghe" sau "alarmă de incendiu".
18. Detector multistare - detector care generează o stare de ieşire dintr-un număr limitat (mai mare de două) în legatură cu condiţiile de "veghe", "alarmă de incendiu" sau cu alte condiţii anormale.
19. Detector analogic - detector care generează un semnal de ieşire ce reprezintă valoarea parametrului sesizat.
20. Sirena de incendiu - componentă a sistemului de alarmă incendiu neinclusă în echipamentul de control şi semnalizare, care este utilizată pentru a avertiza starea de incendiu, de exemplu o sirenă sau un semnalizator optic.
21. Buton de incendiu - componentă a unui sistem de detectare şi de alarmă incendiu care este utilizată pentru semnalizarea manuală a unei alarme.
22. Dispozitiv de transmisie alarmă la incendiu - echipament intermediar care transmite un semnal de alarmă de la un echipament de control şi semnalizare la o statie de recepţie a alarmei.
23. Staţie de recepţie alarmă la incendiu - staţie de la care pot fi iniţiate în orice moment măsuri necesare de protecţie la incendiu şi de intervenţie la incendiu.
24. Comanda sistemelor automate de intervenţie împotriva incendiului - un dispozitiv automat folosit pentru acţionarea unui echipament automat de protecţie împotriva incendiului, după recepţia unui semnal de la echipamentul de control şi semnalizare.
25. Echipament de protecţie împotriva incendiului - echipament automat de control şi de intervenţie împotriva incendiului, de exemplu o instalatie de stingere.
26. Dispozitiv de transmisie semnal de defect - echipament intermediar care transmite un semnal de defect de la echipamentul de control şi semnalizare la o staţie de recepţie semnal de defect.
27. Staţie de recepţie semnal de defect - un centru de la care pot fi iniţiate măsurile corective necesare.
28. Echipament de alimentare cu energie - componenta unui sistem de detectare si de alarmă incendiu care alimentează cu energie echipamentul decontrol şi semnalizare şi acele componente alimentate cu energie de echipamentul de control şi semnalizare. Echipamentul de alimentare cu energie poate include multiple surse de alimentare (de exemplu sursa principala - reţea şi sursa de rezervă).
29. Elemente pentru conectare - toate elementele care formează legăturile între diferitele componente ale unui sistem de detectare şi de alarmă incendiu.
30. Detector de fum autonom(wireless) - dispozitiv care dispune de alimentare locală (baterii) care conţine elemente de detecţie a fumului şi care este proiectat pentru declanşarea unei alarme de incendiu în aplicatii casnice.
31. Detector de gaz autonom (gpl, butan) - dispozitiv care dispune de alimentare locală (baterii) care conţine elemente de detecţie a gazalui şi care este proiectat pentru a preveni scaparile necontrolate de gaz în aplicatii casnice.
32.Centrala de incendiu - staţie de la care pot fi iniţiate în orice moment măsuri necesare de protecţie la incendiu şi de intervenţie la incendiu.
33. Sistem de comandă a sistemelor automate de intervenţie împotriva incendiului - un dispozitiv automat folosit pentru acţionarea unui echipament automat de protecţie împotriva incendiului, după recepţia unui semnal de la echipamentul de control şi semnalizare.