Casa inteligentă este mult mai mult decât doar roboți aspiratori, cafetierele inteligente și difuzoarele vocale cărora le poți da comenzi. Este un sistem complet care facilitează viața de zi cu zi și ne ajută să scăpăm de grija ușii neînchise sau a fierului de călcat lăsat conectat .

Hai să explicăm ce înseamnă o casă inteligentă, cum poate fi de ajutor, din ce componente este alcătuită și la ce trebuie să acordăm atenție dacă decidem să instalăm un astfel de sistem.


Ce este o casă inteligentă?

Casa inteligentă, cunoscută și sub denumirea de "smart home" în limba engleză, reprezintă un sistem automatizat de control al tuturor dispozitivelor din casă, care sunt integrate într-un ecosistem unitar. Acest sistem este capabil să ia decizii și să îndeplinească sarcini de sine stătător, fără intervenția umană. Rolul nostru este doar de a controla de la distanță prin intermediul butoanelor de pe telecomandă sau dispozitive, precum și prin comenzi vocale.

Aveți posibilitatea de a configura algoritmul în funcție de care sistemul va porni sau opri automat diferite dispozitive, electrocasnice, iluminat, precum și de a controla accesul în casă și de a îndeplini alte funcții importante. Cu alte cuvinte, casa inteligentă are scopul de a simplifica sarcinile casnice și de a crea un mediu confortabil și convenabil în locuința voastră.

Să ne imaginăm următoarea situație: te trezești la semnalul ceasului inteligent și deja ai cafeaua și pâinea prăjită pregătită, cada este plină, iar pe fundal se aude muzică plăcută și energică. La plecarea la serviciu, sistemul activează automat alarma casei, permițându-ți să monitorizezi ceea ce se întâmplă în interior de la distanță. Când vine momentul să te culci, întreaga iluminare din casă se stinge automat.

Partea bună a acestui sistem constă în faptul că poate fi construit treptat, adăugând noi dispozitive, ceea ce face costurile accesibile, iar configurația poate fi realizată chiar de voi înșivă, chiar dacă aveți abilități tehnice minime.

Desigur, complexitatea sistemului depinde de proiect. În cazul unui proiect mai complex, puteți întotdeauna apela la companii specializate în proiectarea și instalarea caselor inteligente pentru a primi ajutor și suport.





Din ce este compusă o casă inteligentă și cum funcționează?

Pentru ca o casă inteligentă să funcționeze, este necesar să se configureze anumiți parametri. De exemplu, să se seteze timpul de pornire și oprire a iluminatului nocturn sau să se stabilească temperatura dorită pentru încălzire. Comenzile sunt trimise către dispozitivul central (controller), care le procesează și le transmite dispozitivelor corespunzătoare.

Configurația echipamentului inclus într-o casă inteligentă depinde de modelul și scopurile sistemului. Cu toate acestea, există câteva elemente care sunt prezente în orice setare.

  • Controller (hub) - este componenta cheie a sistemului, reprezentând centrul de control care leagă toate elementele sistemului între ele și oferă acces la distanță. Colectează și procesează informațiile de la toți senzorii și dispozitivele, apoi distribuie sarcinile dispozitivelor în conformitate cu programul de lucru. De asemenea, accesul la sistem se realizează prin intermediul controllerului.
  • Senzorii - sunt dispozitive care detectează semnale din mediul înconjurător și se declanșează în cazul survenirii unui anumit eveniment. De exemplu, un senzor de apă reacționează la detectarea unei scurgeri de apă. Senzorii monitorizează evenimentele din casă, trimit notificări și activează scenariile prestabilite.
  • Actuatorii - reprezintă dispozitivele de acționare care primesc comenzi de la controller și le execută. Acestea pot fi prize inteligente, întrerupătoare sau dimmere, sirene, camere, releuri electrice care pornesc și opresc iluminatul în funcție de semnal sau supape care pot închide robinetele de apă sau de gaz în caz de scurgeri.
  • Electrocasnicele obișnuite, precum cafetierele, fiarele de călcat, frigiderele, echipamentele sanitare, camerele video, interfoanele și altele, pot fi conectate la actuatori.






Cum să administrezi o casă inteligentă?

Poți controla o casă inteligentă prin:

  • Panoul tactil de pe perete, care este de obicei instalat pe controlerul central.
  • Aplicația mobilă de pe smartphone sau tabletă, de oriunde în lume.
  • Cu ajutorul unei telecomenzi.
  • De pe computer sau laptop, utilizând software specializat.
  • Utilizând un asistent vocal, de exemplu, prin intermediul unui difuzor inteligent Yandex.Station cu Alice, Google Home sau Apple HomeKit.

De obicei, se utilizează mai multe metode de control simultan.






Ce poate face o casă inteligentă

  • Puteți decide unde și ce dispozitive să instalați în casa inteligentă și ce sarcini ar trebui să îndeplinească. Puteți crea diferite scenarii și le puteți edita, extinde și completa ulterior.
  • Scenariile sunt un set de reguli prin care dispozitivele interacționează între ele. Acestea sunt configurate astfel încât modificările să aibă loc în răspuns la anumite acțiuni. De exemplu, dacă aveți o mașină de cafea inteligentă, puteți crea un scenariu pentru prepararea cafelei la o anumită oră. Sau puteți avea un scenariu pentru un sistem de aer condiționat inteligent, care se activează când temperatura din casă crește.
  • Într-un singur scenariu, puteți implica mai multe dispozitive și le puteți declanșa printr-o singură apăsare pe ecran.






Casa inteligentă oferă posibilitatea de:

Controlați de la distanță toate sistemele și echipamentele casei dumneavoastră. De exemplu, atunci când sunteți departe de casă, într-o călătorie de serviciu sau în concediu, puteți opri încălzirea și apoi să o porniți înainte de a vă întoarce acasă. De asemenea, puteți ventila camerele și uda florile fără a fi prezent fizic în casă.






Gestionarea sistemelor de securitate

Într-o casă inteligentă, puteți controla sistemul de securitate, sistemul de supraveghere video, senzorii de mișcare și de deschidere a ușilor și ferestrelor, integritatea ferestrelor și încuietorilor electronice. Dacă cineva încearcă să intre neautorizat în locuința dumneavoastră, sistemul va activa serviciul de securitate, va alerta poliția și vă va trimite o notificare. Puteți configura sistemul pentru a recunoaște fețele cunoscute și necunoscute, precum și pentru a utiliza amprenta sau un cod PIN pentru accesul în casă. Funcția de simulare a prezenței vă permite să deschideți și să închideți automat draperiile, să aprindeți și să stingeți lumina sau muzica, creând impresia unei case care nu este goală.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere video, puteți monitoriza în timp real ceea ce se întâmplă în interiorul casei. Aceasta este deosebit de util atunci când trebuie să supravegheați membrii în vârstă ai familiei, copiii în grija unei bone sau animalele de companie.

Casa inteligentă oferă și protecție împotriva inundațiilor, incendiilor și scurgerilor de gaze. Cu ajutorul senzorilor de scurgere a apei, fumului și gazului, sistemul va detecta rapid o situație de urgență și va opri alimentarea cu apă, va deconecta prizele și va închide robinetele de gaz. Veți primi o notificare cu privire la incidentul înregistrat.






Gestionarea sistemelor de iluminat

Cu ajutorul becurilor inteligente, puteți configura iluminarea multiplă, activarea automată a luminii la detectarea mișcării sau la intrarea unei persoane în încăpere, precum și stingerea automată a luminii în timpul nopții. Puteți regla intensitatea luminii, crea o lumină mai rece sau mai caldă, ilumina treptele sau zona de lucru din bucătărie, precum și fațada casei. De asemenea, puteți controla deschiderea și închiderea draperiilor sau jaluzelelor în funcție de nivelul luminii solare sau de momentul zilei.






Gestionarea temperaturii în casă

Sistemul unei case inteligente controlează și reglează temperatura în încăperi. Aceasta activează și dezactivează radiatoarele de încălzire, stabilește temperatura minimă atunci când nu te afli acasă sau dormi și asigură încălzirea sau răcirea încăperilor până în momentul întoarcerii tale. Poți seta diferite temperaturi în camere diferite și poți configura încălzirea în pardoseală în locurile necesare.

Sistemul menține automat umiditatea și asigură circulația aerului proaspăt. La nevoie, activează sau dezactivează umidificatorul, ventilatoarele sau aerul condiționat.






Gestionarea consumului de energie electrică

Prizele inteligente și întrerupătoarele inteligente permit pornirea și oprirea dispozitivelor electrice de la distanță sau în mod automat. Poți configura oprirea tuturor aparatelor neutilizate pentru a evita consumul de energie în starea pasivă.

Prizele inteligente pot detecta ce dispozitive consumă o cantitate mare de energie, controlează consumul lor de energie, monitorizează tensiunea în rețea, afișează puterea și transmit date de la contoare.






Gestionarea aparatelor și echipamentele casnice

Un ceainic sau o mașină de cafea pot fi pornite la o anumită oră sau la comandă, acestea semnalizează atunci când băutura este gata și sunt capabile să mențină o anumită temperatură. Mașina de spălat și aspiratorul pot fi pornite de la distanță, de exemplu, când ești la serviciu, iar robinetul cu senzori din baie sau bucătărie afișează temperatura apei și o furnizează doar atunci când atingi cu mâinile.






Crearea unui sistem multimedia inteligent

Sistemul vă permite să controlați întreaga aparatură audio și video, inclusiv sistemul home cinema și sistemele de boxe. Vă puteți bucura de vizionarea filmelor și căutați și redați piesele favorite de pe toate sursele disponibile. Puteți ajusta volumul sunetului, programa înregistrări de emisiuni și reda la anumite ore. Controlul sistemelor multimedia poate fi realizat și prin comenzi vocale.






Cum puteți conecta dispozitivele unei case inteligente?

Sistemele de casă inteligentă pot funcționa prin intermediul cablurilor. În astfel de sisteme se asigură o reacție rapidă, sunt mai fiabile și au o durată lungă de funcționare. Există și sisteme fără fir care funcționează prin Wi-Fi. Aceste sisteme sunt mai ușor de instalat și mai rapide, dar funcționarea lor este mai puțin stabilă în comparație cu sistemele cablate.

  • Metoda fără fir poate fi realizată prin intermediul protocoalelor populare ZigBee sau Z-Wave, precum și prin BLE (Bluetooth Low Energy).
  • Prin Wi-Fi sau Bluetooth.

În concluzie, sperăm că am răspuns la principalele întrebări legate de proiectarea unei case inteligente. Mai jos sunt prezentate dispozitivele inteligente disponibile.


Dacă doriți să comandați proiectarea și instalarea unei case inteligente, puteți contacta întotdeauna specialiștii de la compania BusinesSecurity SRL la numerele de telefon 079 24 00 24, 022 90 90 24.