Power over Ethernet (PoE) - caracteristică de rețea care permite utilizarea unui singur cablu Ethernet Cat5e/Cat6 pentru schimbul de date și alimentarea cu energie a unui dispozitiv din rețea prin conexiunea existentă. 

Domenii de aplicare a acestei tehnologii: camere de supraveghere IP, telefonie IP, puncte de acces ale rețelelor fără fir, hub-uri de rețea și alte dispozitive.


Avantaje:

  • Este posibil de realizat instalarea echipamentelor de la distanță și prin sursele externe. 
  • Sistemele bazate pe PoE sunt mult mai economice și sigure.
  • Pot fi instalate fără ajutorul unui electrician. 
  • Folosirea unui singur cablu pentru date și alimentare, chiar dacă distanța este mare.
  • PoE facilitează folosirea de lungimi de cablu de minim 100 de metri pana la camera.
  • Sistemele PoE au un cablaj mult mai simplu, care nu implică o multitudine de cabluri și un aspect inestetic al lucrării.
  • Flexibilitatea este importantă, este posibilă amplasarea camerelor oriunde, chiar daca nu se află lângă prize de curent.
  • Se pot instala dispozitive în locuri unde e greu de asigurat alimentarea cu energie electrică.


Metode cu ajutorul cărora PoE aduce folos organizațiilor:

  1. Costuri de instalare mici (un singur cablu este responsabil pentru transmiterea datelor și alimentare). 
  2. Instalarea sigură (necesită mai puțini pași de instalare, ceea ce presupune mai puține pericole). 
  3. Implementări receptive (pot fi deplasate și reconectate, adaptându-se ușor la schimbări). 
  4. Capacitatea de colectare a datelor.


Distanța maximă la care poate funcționa un PoE:

PoE cu cablu de calitate (Cat5e și peste), poate funcționa la o distanță de 100 m, dar un PoE Ethernet Extender prelungește procesul până la 1 km.

Dacă dispozitivul nu suportă PoE, se poate de folosit un kit PoE, care este compus dintr-un injector și un splitter. Splitter-ul va fi montat lângă cameră, pentru a prelua de la injector curent și date prin cablul UTP. După care vor fi separate datele și curentul, la care va fi conectată camera.


Compatibilitatea dispozitivelor:

PoE furnizează energie și date printr-un singur cablu, iar dispozitivele vechi prin 2, acestea necesită un injector care transmite energia printr-un switch non-PoE, sau un splitter care furnizează energia prin separarea ei de date și transmiterea acesteia la o intrare separată care este folosită de un dispozitiv incompatibil.


PoE vs. PoE+

Diferența este că PoE-ul original IEE802.3af furnizează 15.4W, iar 802.3at oferă mai multă energie dispozitivului.

O altă diferență între PoE și PoE+ sunt însuși standardele IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). PoE este 802.3af, în timp ce PoE+ este 802.3at. Momentan, cantitatea maximă de energie furnizată prin cablarea Cat5 este 15.4W pentru PoE și 25.5W pentru PoE+. 


Combinarea dispozitivelor PoE și non-PoE:

Acest proces poate avea loc în cazul în care dispozitivul non-PoE are o sursă suplimentară de alimentare, dar poate fi nevoie și de un splitter care va împărți energia și datele.


Componentele principale ale unui PoE

  • Cablul de rețea
  • Echipamentul PoE care realizează alimentarea
  • Echipamentul PoE care este alimentat


Comutator PoE

Un comutator PoE poate aproviziona alimentarea și transmiterea de date prin intermediul unui singur fir.


Splitter PoE

Separatoarele PoE sunt mecanismele care furnizează energie pentru dispozitivele incompatibile cu PoE prin separarea energiei de date si alimentarea dispozitivului la o intrare separata. Acestea sunt utilizate cu injectoarele PoE și comutatoarele PoE. 

De obicei, divizoarele PoE sunt folosite atunci când sunt dispozitive non-PoE la distanță, iar în apropiere nu sunt prize AC.


Injector PoE

Injectorul PoE este un dispozitiv care alimentează echipamentele de rețea prin cablul Ethernet. Permite alimentarea dispozitivului final care acceptă tehnologia PoE. Alimentarea și datele sunt transmise prin cablu de rețea în același timp. Injectorul PoE este utilizat atunci când nu este acces la priza de 220V.


Extensia PoE

Mecanism cu ajutorul căruia pot fi extinse limitele de bază a dispozitivelor de rețea de 100m.


Ar trebui să folosim PoE?

Absolut. Trăim în anul 2021, nu este nici un motiv pentru care ar trebui să folosim 2 cabluri pentru toate camerele de supraveghere. Un cablu Ethernet care îndeplinește 2 funcții. Alegerea mai eficientă și ușoară.