Instalarea unui sistem de supraveghere video este o provocare pentru clienții noștri. De cele mai multe ori, pe lângă întrebările referitoare la selecția camerelor, întreabă frecvent și despre volumul Registratoarelor video, adică: câte zile pot stoca acestea informația?

Ce este foarte important aici de specificat: în mare parte registratoarelor au un mod de stocare a informației ciclică, setată în mod implicit. Aceasta înseamnă că înregistrarea ulterioară de la camerele va fi efectuată în partea de sus a arhivei existente. Fără să știe aceste informații, clienții vin cu problema dispariției videoclipului. Astfel, apare întrebarea: Ce tipuri de registratoare este necesar pentru un sistem de supraveghere video și cum putem calcula capacitatea de stocare? Toate aceste aspecte vom încerca să le explicăm în acest articol. 


Factorii care determină capacitatea de stocare


Numărul de camere din sistem. În primul rând, factorul cel mai important care dictează capacitatea de stocare este numărul de camere din sistem. Un număr mai mare de camera necesită, respectiv și un spațiu de stocare mare pentru păstrarea imaginilor video.


Rezoluția și rata cadrelor. Rezoluția camerelor și rata cadrelor este al doilea parametru important care trebuie luat în calcul la estimarea capacității de stocare. Cu cât rezoluția video este mai mare, cu atât va avea nevoie de mai mult spațiu de stocare. Rezoluțiile pentru sistemele de supraveghere video sunt: QCIF, CIF, 2CIF, 4CIF, VGA, SVGA, HD, Full HD, 3MP, 4MP, 5MP, 8MP(4K sau UHD), pana la 24MP. 

O cantitate substanțială de spațiu de stocare video poate fi conservată prin setarea unei valori optime pentru rata cadrelor (FPS). Imagini video captate la 25 de cadre pe secunda asigură o mișcare obișnuită a evenimentelor, fiind considerată mișcarea în timp real. Cu toate acestea, pentru majoritatea utilizărilor, 15 FPS este suficient. Unele opțiuni ale camerelor pot oferi și până la 60 FPS, utilizate de obicei pentru a captura plăcuțele de înmatriculare la un vehicul în mișcare.

Compresia video. Următorul factor care contribuie în mod direct la reducerea capacității de stocare este Compresia video – procesul de reducere a numărului total de biți necesari pentru a reprezenta o anumită imagine sau secvență video. Compresia video este realizată cel mai frecvent de un program cu un algoritm sau o formulă specifică pentru a determina cea mai bună modalitate de a reduce mărimea datelor. 

Cele mai utilizate compresii video la moment sunt H.264 si H.265, însă datorita evoluției rezoluției, până la 24 MP, compresia video a trebuit să țină pasul cu aceasta. De exemplu, UNV a lansat Ultra 265 – o soluție completă, care poate economisi până la 95% spațiu de stocare și 75% din costul de stocare. 


Metode de calcul ale capacității de stocare

Calcularea corectă a capacității de stocare a unui sistem de supraveghere video face posibilă reducerea costului achiziției de memorie suplimentară. 


Formula de calcul

Se da următoarele date pentru calculul capacității de stocare: 4 camere de 2 MP, banda de 3072kbps per camera; perioada de 21 de zile. Formula de calcul este următoarea:


Capacitate_stocare=[[(banda_camera/8)*3600*24*numar_camere*numar_zile]/1024]/1024       


- Capacitate_stocare – capacitatea totală de stocare necesară pentru a păstra înregistrările pentru un anumit număr_zile, calculata în GB.

- Banda_camera [kbps] – banda generată de fiecare cameră.

- Împărțire la 8 – conversia din bits în Bytes.

- 3600 secunde într-o ora

- 24 de ore pe zi

- Numar_camera – numărul total de camere din sistem.

- Numar_zile – numarul de zile de înregistrare

- Împărțire la – conversia din Bytes în MegaBytes la care se aplica o noua împărțire tot la 1024 pentru conversia Mega în Giga.


Așadar: 

Capacitate_stocare=[[(3072/8)*3600*24*4*21]/1024]/1024=2721 GB=2.65TB


Parametrii de bază pentru calcularea capacității de stocare sunt:

- tehnologia de transmisie video (IP sau AHD)

- rezoluție de înregistrare (CIF, D1, 720p, 1080p, 3 MP, 5 MP)

- numărul camerelor

- viteza de înregistrare (6, 12, 25 de cadre pe secundă)

- timpul dorit de stocare a arhivei (în zile)

- intensitatea mișcării în câmpul vizual al camerei.


Software pentru calculul capacității de stocare

EZTools – Disk calculator de la UNV 

Poate fi descărcat aici: safe24.md/uniview-eztools

EZTools este un set de instrumente pentru configurarea și actualizare dispozitivelor de la distanță.



Cu ajutorul acestei aplicații puteți calcula capacitatea de stocare prin două metode: 

1. Calculați timpul permis de înregistrare în baza spațiului de pe registrator 



2. Calculați spațiul de pe registrator în baza timpului necesar de înregistrare.